Het Open Boek Texel

< Terug
           Verder >            < Thuis            Bestellen >

Lekker Wads
Smakelijke verhalen en gerechten van Texel tot Fanø
Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg

Paperback, 256 pag., met foto's in kleur, 17 x 24 cm, uitgeverij Boom 2021, € 27,50

Smakelijke verhalen en prachtige gerechten uit een (on)zalige eetcultuur. 'Wat aten mijn Texelse opa's en oma's eigenlijk?' vraagt Lodewijk Dros zich af.

Onder de gerechten en drankjes die tegenwoordig op de eilanden als authentiek worden aangeprezen, is nauwelijks iets terug te vinden van wat zijn grootouders destijds op tafel zetten.
Het Waddengebied is gemoderniseerd door de maalstroom van het toerisme en daarbij is de oorspronkelijke culinaire cultuur weggevaagd.
'Lekker Wads', hoe smaakte dat? Via kinderboeken, familieoverlevering en talloze bronnen – van West-Friesland tot Denemarken – ontdekt Lodewijk Dros de vergeten en verguisde keuken van het Waddengebied.
Met kookspecialist Annette van Ruitenburg schetst hij de traditionele eetgewoonten van de eilanden. Een duik in de geschiedenis levert vermakelijke ontdekkingen op: Troje zou nooit ontdekt zijn zonder de lammetjespap van de Texelse Maartje; als walvisvaarder kon je maar beter geen ijsbeer eten; de favoriete Terschellinger hap van prins Hendrik was snert.
En passant levert Lekker Wads verrassende inkijkjes in de erotiek van duinen en dominees, de overdaad en armoe van boeren, vissers en jutters, de lekkernijen van prinsen en kinderen en van een revolutionair.

Lodewijk Dros (1964) studeerde theologie en werkt bij dagblad Trouw.
In 2019 verscheen Eiland in de nevel. Romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel in 1791.
Volgens NRC Handelsblad 'een heerlijk boek'.
Annette van Ruitenburg (1961) is mediator en promotor voor producten uit het Waddengebied en woont op Texel.
Ze won in 2015 de Gouden Kookboekverkiezing met Liever lokaal, met foto's van Ruth de Ruwe, die ook de fotografie verzorgt van Lekker Wads.


Wadden
De natuurgids
Dirk Hilbers

Paperback, 368 pag., 21 x 15 cm,
met illustraties in kleur, uitgeverij KNNV 2019, € 25,95

Een fraaie natuurgids met informatie om de natuur van de Wadden te kunnen verkennen
 

De Wadden
De mooiste plekken, een unieke natuurbeleving, alle seizoenen
Ruben Smit

Paperback, 160 pag., 24 x 17 cm, uitgeverij Noordboek 2019, € 17,90

Ruben Smit is een gepassioneerd ecoloog, filmmaker en fotograaf.
Met zijn werk heeft hij nationale en internationale prijzen gewonnen, waaronder BBC Wildlife Photographer of the Year in the categorie 'Diergedrag'.
Zijn films 'De Nieuwe Wildernis' en 'Wad' werden een succes in de bioscoop.
Zijn jarenlange ervaring in de Nederlandse natuur en vooral op de Wadden, maken hem tot een goede reisleider.


Mijn Wadden
Gerrit Jan Zwier

Paperback, 288 pag., 21 x 14 cm, uitgeverij Het Nieuwe Kanaal 2016, € 12,50

Op verzoek van veel eilandgangers en liefhebbers van de Wadden is nu de vijfde druk verschenen van deze succesvolle uitgave uit 2005


Geschiedenis van de Wadden
De canon van de Waddeneilanden
Anne Doedens en Jan Houter

Gebonden, 192 pag., 29 x 24 cm, rijk geïllustreerd, uitgave Walburgpers 2015
Van € 29,95 voor 15,-
Het boek beschrijft vijftig historische hoogtepunten van de Nederlandse Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog.
De eilanden hebben een gemeenschappelijke geschiedenis, verbonden door het water en door hun ligging. Ze hebben hun heel eigen identiteit maar lijken toch ook op elkaar.
 
De onderwerpen die de auteurs hebben verzameld, zijn samen de basiskennis die iedereen zou moeten hebben over de Wadden.
Elk onderwerp telt 1200 woorden en beschrijft de hoogtepunten en hoofdzaken. Een breed scala aan onderwerpen komt aan de orde: van Razende Bol tot Rottumeroog, van Willibrord tot Wolkers en van de Strooppot tot Rixt van het Oerd.
De thema's openen vensters naar overeenkomsten en verschillen in de geschiedenis; zeevaart, scheepsstrandingen, polders, toerisme, de bootverbindingen en het werelderfgoed.
Bij elk venster staan tips voor verdere informatie en wordt er verwezen naar musea en archieven of plaatsen die je over dit onderwerp kunt bezoeken.
In kadertjes staan citaten en interviews die de tekst verlevendigen en het persoonlijker maken. De vensters verwijzen ook naar elkaar, zodat het boek kris-kras gelezen kan worden.
Duidelijke kaarten laten de geografische ontwikkeling van het gebied zien. De tips zijn leuk en stimuleren om verder te lezen en verder op onderzoek te gaan.
Al met al een mooi en waardevol naslagwerk en een aanwinst voor elke liefhebber van het waddengebied.


Texel in de 10e eeuw

In mei 2015 bij de presentatie van De geschiedenis van de Wadden door Anne Doedens aangeboden aan wethouder Hercules.


De Friezen
De vroegste geschiedenis van het Nederlands kustgebied
Luit van der Tuuk

Paperback, 288 pag., 15 x 23 cm, met foto's in kleur en zwart-wit, uitgeverij Omniboek 2013, € 20,99

In De Friezen brengt Luuk van der Tuuk de vroegste geschiedenis van de kuststreek tot leven. Op toegankelijke wijze legt hij uit hoe de Friezen een voorname rol hebben gespeeld in onze vaderlandse historie. Op het snijvlak van de geschiedenis en archeologie schetst hij een beeld van een volk van boeren en kooplieden, maar ook van de Friese opstand, koning Radbot en Bonifatius.De Wadden
Een geschiedenis
Mathijs Deen

Paperback, 334 pag., uitgeverij Thomas Rap 2013, € 22,99


De Wadden, een woest en veranderlijk kustgebied waar niets zich laat vastleggen en alles beweegt. Wie er wil wonen of verblijven moet zich aanpassen.
In dit boek vertelt Mathijs Deen het verhaal van boeren en vissers, Romeinse krijgsheren, Friezen, Vikingen, lekenbroeders, piraten, vluchtelingen, gelukszoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten, die zich allen op hun eigen manier schikten naar de wetten van water, wind en zand.
De eilanden werden niet alleen een haven voor onverstoorbare zeelieden of een jachtterrein voor jutters, maar ook een wijkplaats voor vervolgden, een nachtmerrie voor strategen en een plek waar vastelanders de lasten en verplichtingen van het dagelijks bestaan van zich af voelen glijden.
Deen beschrijft deze unieke geschiedenis poëtisch, zijn historische blik scherp en zijn verhaal meeslepend.Texel XL
Fotovluchten in 2010
Pieter de Vries

Gebonden, 182 pag., 24 x 31 cm, met 160 foto's in kleur, uitgeverij Langeveld & de Rooy, € 39,95

De teksten zijn van Frans Hopman Pieter de Vries maakte met Piet Standaard 5 grote vluchten boven het eiland, waarbij hij vrijwel elk Texels plekje fotografeerde.
Voor het boek koos hij 160 van de mooiste platen uit. Ze staan er op ruim formaat in afgedrukt en laten het landschap op verrassende wijze zien: van afstand en toch van dichtbij. Dorpen, boerderijen, oude en nieuwe wegen, het kustgebied, dijken, het polderland en oude slenken. Onze eigen leefomgeving vanuit een bijzonder gezichtspunt.De smaak van Texel
Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe & Tanja van den Berge

Gebonden, 256 pag., formaat 29 x 25 cm, met foto's in kleur, uitgeverij Fontaine 2018
Van € 39,95 voor 17,5043 Waddeneilanden
Nederlandse, Duitse en Deense parels in de Noordzee
Marina Goudsblom & Ruud Koot

Paperback, 160 pag., 24,5 x 21 cm, met foto's in kleur, uitgeverij Kosmos 2015
Uitverkocht


Dit complete en indrukwekkende overzicht van alle Nederlandse, Duitse en Deense Waddeneilanden geeft een prachtig sfeerbeeld van deze kwetsbare parels aan de Noordkust van Europa.
Hoewel ze historisch en landschappelijk soms overeenkomsten vertonen, heeft ieder eiland toch een geheel eigen karakter ontwikkeld.
Dit boek laat de veelzijdigheid en schoonheid van al deze eilanden in volle breedte zien.
 


Vaarwijzer - De Waddenzee
Vaargebieden tussen Den Helder en Sylt
Jan Heuff

Gebonden., 200 pag., 17,5 x 24,5 cm, met illustraties, uitgeverij Hollandia 2018, € 37,99

Ontdek de vaargebieden tussen Den Helder en Sylt met de nieuwe editie van Vaarwijzer De Waddenzee.
Vaarwijzer De Waddenzee is al tientallen jaren het baken voor alle watersporters die het ingewikkelde vaargebied tussen Den Helder en Sylt bevaren. Het bevat uitgebreide informatie over waddenhavens en waddenroutes.
Jan Heuff woont er werk op Terschelling en zwerft al zijn hele leven over de wadden. Tijdens zijn vaartochten houdt hij de veranderingen van geulen, wantijen en havens nauwlettend in de gaten.
Vaarwijzer de Waddenzee is vormgegeven in de nieuwe huisstijl van de Vaarwijzer-serie en weer geheel up-to-date gemaakt.
De serie Hollandia Vaarwijzers wordt samengesteld door routiniers in het betreffende vaargebied. De auteurs willen lezers inspireren en hun daarbij alle noodzakelijk informatie verschaffen om hun tocht goed te kunnen voorbereiden. Maar uiteindelijk gaat het om de bestemming van de reis en vooral de 'droomplekken', zoals het perfecte aanlegplaatsje, die heerlijke haven, dat prachtige stadje en de adembenemende natuur.
Wadden vlindergids
Hein Strick

Paperback., 96 pag., 13,5 x 21 cm, met foto's in kleur, uitgave Flevodruk Harlingen 2007, € 13,50

Het is moeilijk voor te stellen dat een zwart stekelharig rupsje, zoals je dat dikwijls op brandnetels vindt, een van onze mooiste vlinders oplevert. Het is een fascinerend verschijnsel in de insectenwereld: de gedaanteverwisseling van ei via rups en pop, tot de meest prachtige vlinders.

Oud-biologieleraar Hein Strick uit Terschelling wil met dit gidsje zijn waarnemingen en kennis met anderen delen.