Het Open Boek Texel

< Terug   Kleine berichten


  50 jaar Het Open Boek !  (19 mei, 2023)


  Fotopagina >


  Tentoonstelling Theo Goedvriend - Achter lage dijken - geprolongeerd tot eind 2022 (zomer, 2022)

 (uit de Texelse Courant, december 2021)


Toegevoegd zijn Beelden van Lezers
Keramiek van Karin Melchers

Voor meer informatie, zie bijlage

Coronawinter 2021: Wegens Gesloten Gedicht

Monica Maas signeert potvis (1 maart 2021)

Deze week, in de tweede coronagolf, verscheen het nieuwe prentenboek Souwtje en de potvis van Monica Maas.
Souwtje woont nog altijd in haar kromgewaaide huis op het kleine eiland.
Ze schildert en ze jut, en heeft een zeehond die de flessenpost bezorgt.
In het nieuwe deel krijgt Souw haar neefje Tom te logeren. Dan dreigt er een potvis bij het eiland te stranden. Hoe krijgen ze het dier weer terug naar de diepe zee?
Souwtje en de potvis is een leuk prentenboek voor jonge kinderen, mooi en humoristisch getekend. De prijs van het boek is € 14,95

Sterrenkundige Kees de Jager signeert Terugblik-2
(4 juli 2020)

Kees de Jager, emeritus-hoogleraar en ereburger van Texel publiceert nog geregeld in het tijdschrift Zenith.
Onlangs werd hij 99, en is hij nu dus in zijn honderdste levensjaar.
Zaterdagmiddag preseenteerde hij Terugblik-2, zijn nieuwe bundeling herinneringen aan bijzondere gebeurtenissen.
Ondanks het stormachtige weer werd het een bijzonder en gezellig signeerfeestje, vanwege de corona op gepaste afstand en vanachter een schilderijlijst.


Boekpresentatie De zilvermeeuw van Kees Camphuysen
(10 mrt 2018)

Kees Camphuysen schreef een populair wetenschappelijk boek over De zilvermeeuw
Het is uitgebracht in de vermaarde reeks vogel-monografieën van uitgeverij Atlas

Artikel Texelse Courant, 16 maart 2018
Publicatie van de Memoires van een biograaf - Onno Blom
(maart 2018)

Bij het werken aan de opdracht van zijn leven – het schrijven van de biografie van Jan Wolkers – hield Onno Blom notities bij van zijn werkzaamheden, ontdekkingen, ontmoetingen en overdenkingen.
Op basis van die notities schreef hij de afgelopen twee jaar Memoires van een biograaf, columns waarin hij laat zien hoe zijn bestaan, tot in zijn dromen toe, geleidelijk en onontkoombaar met dat van Wolkers verweven raakte.
Sinds de herfst van 2015 publiceerde hij deze wekelijks in de Volkskrant. De vastgestelde boekenprijs is € 21,99

Jan Wolkers in De Kleine Expositie
(tot 7 januari 2018)

In De Kleine Expositie is origineel werk te zien van Jan Wolkers uit verschillende perioden.
O.a. zijn er vier schaalmodellen in brons uit de jaren vijftig, waarvan twee unica's; latere modellen zoals van het monument voor Joop den Uyl in staal en rood glas (op groot formaat geplaatst op de brug in Zaandam), een model in plexiglas van het verlorengegane dijkmonument bij Ceres.
Verder een aquarel van Annemarie Nauta (Olga in Turks Fruit) uit de Parijse periode (1957), enkele vroege reliefwerken en diverse zeefdrukken, gedichten, tekeningen en schilderijen. De werken zijn beschikbaar gesteld door particulieren. De tentoonstelling is nog te zien tot 7 januari.

Presentatie Wolkersbiografie
(28 okt 2017)

Eind oktober organiseerde Het Open Boek i.s.m. de Texelse Bibliotheek een presentatie van de Wolkersbiografie Het litteken van de dood, in de Grote Kerk van Den Burg tegenover de winkel. Het werd een bijzonder geslaagde middag, met plaatsen tot de laatste klapstoeltjes bezet en lange rijen bij de boeken- en signeertafels.
Theodor Holman interviewde Onno Blom en Karina Wolkers, en Theun de Winter las het verhaal Violon d'Ingres voor, waarin hij zijn ontmoeting beschreef met Jan en Karina Wolkers in Amsterdam iin 1970 en hun jarenlange vriendschap daarna.
Boekpagina

'De Geest van Wolkers', muzikaal literair café rond Jan Wolkers in de Bibliotheek
(22 sept 2017)

 
Nico Arzbach, gitarist (en zanger) van De Dijk, treedt zondagmiddag 22 oktober op in de Texelse Bibliotheek met een nieuw muzikaal literair café: een programma vol liedjes, anekdotes en verhalen gewijd aan Jan Wolkers. Hij wordt daarbij ondersteund door De Dijk-saxofonist Roland Brunt en tekstschrijver Peter Smit.
Arzbach bracht eerder dit jaar in eigen beheer al een cd uit rond Wolkers, naar aanleiding van diens tiende sterfdag op 19 oktober dit jaar. Vorige producties van Arzbach 'Zeilen op een vreemde zee' en 'Nieuw gezicht' trokken veel media-aandacht en kregen lovende kritieken. Op de cd's speelt Arzbach vrijwel alle instrumenten zelf. 
Hij is een groot bewonderaar en kenner van het werk van Wolkers, net als Peter Smit. 

Het belooft een intieme en bijzondere voorstelling te worden. Behalve liedjes van Arzbachs' Wolkers-CD, worden ook composities gespeeld van zijn eerdere albums én van ander door Arzbach en Brunt geschreven De Dijk-materiaal (met teksten Huub van der Lubbe).
Zondagmiddag 22 okt., aanvang 14:30 uur, Drijverstraat 7, entree 5 euro, reserveren op www.kopgroepbibliotheken.nl (via knop activiteiten).

Drukbezochte opening van de Wolkerstentoonstelling in het Drijvershuus
(4 okt 2015)

Jan Wolkers was zijn leven lang geboeid door sneeuw. 'Sneeuw maakt mooi wat lelijk is,' verwoordde zijn weduwe Karina Wolkers zondag bij de opening van de tentoonstelling met zijn werk in 't Drijvershuus in Den Hoorn. 
De tentoonstelling in drie lokalen over Wolkers omvat werk uit zijn beginperiode, maar ook schilderijen die hij in de laatste jaren van zijn leven maakte. Schetsen die Wolkers maakte in de jaren veertig en vijftig, aquarellen uit de jaren zestig, reliëfkunst van latere datum en de stipjesschilderijen die hij na de jaren tachtig maakte. Er is werk uit de persoonlijke collectie van de familie Wolkers te zien dat nog niet eerder is geëxposeerd.
De expositie is te zien tot 1 november. 't Drijverhuus is open van zaterdag t/m maandag van 13.00 tot 16.30 uur en op afspraak.

Op de foto: Karina leest voor uit de gedichtencyclus 'Ik heb de winter liefgehad', een kleine bundel met drie wintergedichten van Wolkers, die bij deze gelegenheid is uitgebracht.

Schilderijen van Texelse kerken in De Kleine Expositie
 (december 2014)

Nog juist voor de Kerst een nieuwe wintertentoonstelling in De Kleine Expositie: 'Met de kijk op de kerk', 20 schilderijen van Texelse dorpen met een kerk in beeld. Het gebouw als oriëntatie. Als je de toren ziet weet je hoe laat het is.
Een groot doek van Jan de Leeuw valt meteen op. De Hoornder kerk is links geplaatst, maar door het hoge standpunt van de schilder wordt de aandacht naar opzij geleid, naar het land met de boerenbedoening aan het Hoge Achterom. Het werk dateert uit 1952 en is de jongste van de serie. Een klein doek van Willem Roelofs uit 1872 is de oudste: een gezicht op Oudeschild vanaf de dijk bij de haven, met de toren van het zeemanskerkje nog van voor de brand in 1903. 
De Kleine Expositie bevat een aantal mooie verrassingen. Zo is er een gouache van de beeldhouwer Hans Bayens, een vroege aquarel van Kees Verwey (Oosterend) en een pastel van Den Burg van de latere Cobra-schilder Piet Ouborg uit 1923. Op een doek van Reinier Bakels kijken we over het schapenland bij Tienhoven naar de beide Burger torens, voor 1912. Er zijn ook mooie werken bij van minder grote namen, van de Polderweg bij De Waal in ochtendlicht b.v., en interessante zeer oude tekeningen van Den Burg en Oudeschild die nooit eerder werden getoond. Enkele schilderijen zijn afkomstig uit de collectie van de Gemeente, de meeste zijn beschikbaar gesteld door particulieren.
Samen een mooie tentoonstelling, die u niet mag missen. De expositie is te zien tot half april 2015

Tentoonstelling Wolkers in Drijvershuus en boekje (oktober 2014)

Klif Art uit Den Hoorn heeft begin oktober een verkooptentoonstelling ingericht met werk van Jan Wolkers. De galerie kan momenteel beschikken over een grotere ruimte in Het Drijvershuus, de voormalige basisschool van het dorp. Bij de opening las biograaf Onno Blom enkele passages voor uit 'Het laatste gele blad', een essay over de tulpenboom van Boerhave in Wolkers' tuin in relatie tot diens laatste schilderj 'Het grote gele doek'.
Van de tekst is in beperkte oplage een mooi verzorgd boekje uitgebracht. Inclusief voor- en nawerk telt het 16 pagina's. Het is gedrukt op handgeschept papier en ingenaaid met rijgdraad. Elk van de 250 exemplaren is genummerd en gesigneerd, en voorzien van een originele afdruk van Wolkers' signeerhaantje, handgestempeld in goud. Het boekje kost 15 euro, en is te koop in Het Open Boek.

Toon de Haas 85, tentoonstelling en boek
 (17 augustus 2014)

Zondagmiddag om 3 uur opent galerie Klif Art in Het Drijvershuus in Den Hoorn een tentoonstelling met nieuw werk van Toon de Haas.
De onlangs 85 geworden schilder presenteert bij die gelegenheid ook een boekje met landschappen en stillevens, onder de titel: Dorp stad huis tuin, stil leven landleven.
Naast een voorwoord van Adri de Haas-Markus bevat het een eigen tekstbijdrage van Toon zelf: 'Klein zelfportret'.
Het is uitgevoerd op A4-formaat, 40 pag., en geproduceerd onder de vlag van Het Open Boek.
De tentoonstelling duurt tot 21 september en is geopend op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Dick Matena tijdens het Strip Gala bekroond tot ‘Levend erfgoeddrager’
(januari 2014)

Dick Matena is tijdens het Strip Gala bekroond tot ‘Levend erfgoeddrager’, daarbij ontving hij het boek 100 pagina's Dick met daarin een overzicht van al zijn werk van de afgelopen vijftig jaar.
Dick Matena is volgens velen de meest productieve en veelzijdige striptekenaar van Nederland. Binnenkort staat hij wekelijks in de krant met een compleet nieuw verhaal van Heer Bommel en Tom Poes.
Naast de het tekenwerk voor Toonder maakte Dick Matena o.a. verstrippingen van kinderboeken als Kruimeltje, Pietje Bell en Kees de Jongen, en van literaire romans als De Avonden van Gerard Reve, het driedelige Kort Amerikaans van Jan Wolkers en Kaas en Dwaallicht van Willem Elsschot. 

Conrad Kickert in De Kleine Expositie
(juni 2013)

Het Open Boek heeft een bijzondere expositie gewijd aan werk van de schilder Conrad Kickert (1882-1965), die tussen 1917 en 1920 geregeld op Texel verbleef.
Kickert was een Hollandse schilder uit Montparnasse, die tussen 1911-1914 met grote tentoonstellingen de nieuwste Franse schilderkunst in ons land introduceerde.
Hij was in die tijd vaak in Holland, met de Franse schilder Henri Le Fauconnier. Vanwege het uitbreken van de 1e Wereldoorlog kon hij niet terug naar Parijs. In 1917 besloot hij naar Texel te gaan, waar zijn grootvader ook had gewoond. Hij kocht een boerderijtje aan de Pijpersdijk en een stuk grond op de Hogeberg. In die omgeving heeft hij veel getekend en geschilderd.  
'De Kleine Expositie' laat meer dan 20 werken van hem zien, grotendeels op Texel gemaakt. Het werk is afkomstig uit Frankrijk, en hier nooit eerder getoond. Er is ook een fotoalbum uit die tijd, en een schaakbord waarop Kickert kleine landschapjes schetste.  
De expositie is te bezichtigen gedurende de openingstijden van de winkel.

Lezing Nico Dros
(januari 2013)

Veel belangstelling zondagmiddag in de bibliotheek van Den Burg, waar Nico Dros een lezing hield over zijn nieuwe roman Oorlogsparadijs. Een boeiend verhaal van anderhalf uur over het ontstaan van het boek, karakters van hoofdpersonen, Texelse achtergronden en de dilemma's van het verleden.

Grote belangstelling voor Oorlogsparadijs van Nico Dros (3 november 2012)

Een vrolijke drukte zaterdagmiddag in Het Open Boek, toen Nico Dros zijn nieuwe Texelse roman Oorlogsparadijs kwam signeren. Het weer was buitengewoon slecht, maar de liefhebbers lieten zich niet weerhouden. Meteen al om 2 uur vormde zich een gestaag groeiende rij bij de boekentafel in De Kleine Expositie waar Dros was geposteerd. De auteur kwam de rest van de middag niet meer aan zijn koffie toe. Pas tegen vijven loste de drukte op. De beschikbare voorraad was toen ook nagenoeg verkocht, inclusief de exemplaren uit de etalage. Donderdagochtend, toen de voorraad weer ruim was aangevuld, kwam Nico Dros nog even langs om een nieuwe stapel gereserveerde boeken te signeren.

Symposium in Leiden over Kort Amerikaans
 (8 oktober 2012)

Op 19 oktober a.s. is het vijf jaar geleden dat Jan Wolkers overleed. In Leiden zal op die dag een symposium worden georganiseerd over Wolkers' debuutroman Kort Amerikaans.
Deze klassieker uit de Nederlandse literatuur verscheen in het najaar van 1962, nu 50 jaar geleden. 
Het symposium vindt plaats in het Scheltema-complex. Op het programma staan lezingen, films, interviews en presentaties van boeken, waaronder het afsluitende derde deel van de stripversie Kort Amerikaans van Dick Matena, en een nieuw Dagboek van Wolkers uit 1970.

Presentatie nieuwe roman van Threes Anna bij in het Cinema Texel (8 oktober 2012)

Afgelopen zaterdag is in de bioscoop in Den Burg een nieuwe roman Het laatste land van Threes Anna gepresenteerd. Dat gebeurde bij de feestelijke Texelse première van haar laatste speelfilm The silent city, die gaat over gaat over een jonge Westerse vrouw 
die in Tokyo mag stagelopen bij een wereldberoemde meesterkok. De film draait ook nog op woensdag 10 oktober.
Van de roman De stille stad is zojuist een pocket-editie verschenen van € 7,95
De boeken zijn gesigneerd te koop in Het Open Boek.


Joyce Pool in shortlist Thea Beckmanprijs
(30 aug 2012)

Met haar boek Kamp in de jungle is de Texelse Joyce Pool genomineerd voor de Thea Beckmanprijs: een prestigieuze prijs voor het beste historische jeugdboek. Kamp in de jungle is een waargebeurd verhaal over Indische Nederlanders die op verdenking van Duitse sympathieen in 1942 naar een Nederlands krijgsgevangenkamp in Suriname werden gebracht, waar ze onder barre omstandigheden door Nederlandse mariniers werden vastgehouden.
Het boek van Pool stond met vier andere genomineerd in de shortlist. Inmiddels is de prijs toegekend, en wel aan Anna Woltz voor haar boek Ik kan nog steeds niet vliegen.


Nieuw prentenboek van Monica Maas over Souwtje
(29 juni 2012)

Op zondagmiddag 1 juli vindt in de tuin van Rozendijk 24 de presentatie plaats van het prentenboek Souwtje van Monica Maas.
Burgemeester mevrouw Francine Giskes krijgt het eerste exemplaar overhandigt van uitgever Bob Markus.
Een eerdere uitgave Sauwtje Zeeheks verscheen in november 1974 als 'boek van het jaar' bij Het Open Boek, destijds als 'wandplatenboek' en met zeer gedetailleerde pentekeningen op groot formaat. Het was Monica's eerste uitgave.
De nieuwe Souwtje heeft een ander verhaal. Ze woont tevreden met haar kat en haar kippen op een klein eiland. Tijdens een zware storm komt Zeehond in haar moestuin terecht. Hij weet zeker dat hij wil blijven logeren.
Het boek wordt uitgebracht door uitgeverij De Vier Windstreken. Het is gebonden, geheel in kleur, 32 pagina's en € 13,95

Expositie met werk van Jan van Ham
(december 2011)

Texelse landschappen, straatjes en dorpsgezichten, uit de periode 1949-1951. Ze zijn met pastelkrijt gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Jan van Ham (1892-1989) en te bezichtigen in 'De Kleine Expositie' van boekhandel Het Open Boek in Den Burg. De tentoonstelling duurt tot eind januari en is dagelijks te bezichtigen gedurende de openingstijden van de winkel.


            


Expositie Jan Wolkers (november 2011)

Er is een expositie van werk van Jan Wolkers in Galerie de Boog in IJsselstein
Het duurt van 6 november t/m 31 december

'Sondermeldung Texel' nu ook vertaald in het Georgisch (6 april 2011)

66 Jaar geleden kwam op Texel een bataljon Georgische soldaten in opstand tegen de Duitsers. Over de bloedige oorlog die volgde, maakte Dick van Reeuwijk een documentaire voor de NOS, getiteld 'Sondermeldung Texel'. Het daarop gebaseerde boek is onlangs door Pavle Charkwiani vertaald in het Georgisch.
Charkwiani is filmregisseur en scenarioschrijver, woonachtig in Tbilisi. Theo heeft het eerste exemplaar woensdag aangeboden aan verzetsveteraan Huug Snoek, tijdens een plechtigheid bij de Nabestaandendag op De Mok.
Eerder was door Het Open Boek al een Duitse en een Engelse vertaling uitgegeven, zodat het boek nu in de taal van alle betrokken partijen beschikbaar is.


Tekeningen van Monica Maas in de stal van Novalishoeve (maart 2011)

In de stal van de Novalishoeve aan de Hoornderweg hangen vanaf zaterdag 12 maart tekeningen van illustratrice Monica Maas.
Tussen de lammetjes, koeien en kuukelehaantjes is een expositie ingericht, met hulp van Henk Brugge en boer Meine.
De platen zijn o.a. afkomstig uit de boeken over het beertje Bobby en uit 'Ruumte skaadt niet' van Gré Dros, waar Monica eveneens de illustraties voor leverde. 
Op zaterdag de 12e zijn kinderen om 11.00 uur welkom, dan krijgen de soggies de fles en leest Monica voor.
Fotopagina


Wolkerslezing van Onno Blom in de bibliotheek (maart 2011)

In het kader van de boekenweek geeft Wolkers-biograaf Onno Blom op zondagmiddag 20 maart een lezing in de Texelse bibliotheek, over o.a. de onlangs gepubliceerde Brieven aan Olga.
De boekenweek is van 16 tot 26 maart, en heeft als thema 'Geschreven portretten'. De lezing begint op 14.00 uur, toegangsprijs voor leden is € 7,50, voor niet-leden € 9,50.
De bibliotheek is in de Drijverstraat in Den Burg.
Fotopagina


De Kleine Expositie: Het Texelse boerenlandschap van Hendrik Lesage (dec 2010)

Een bijzondere wintertentoonstelling in 'De Kleine Expositie' van Het Open Boek.
Voor het eerst worden Texelse landschappen getoond van de schilder Hendrik Lesage (1885-1975), die begin jaren dertig werkte in De Koog.
Hij heeft een voorliefde voor het boerenbedrijf onder de duinkant, met schapen, paarden en koeien.
De tentoonstelling duurt tot half februari en is dagelijks te bezichtigen gedurende de openingstijden van de winkel.


       


Voordracht van Threes Anna in de bibliotheek (23 sept 2010)

In het kader van de Taal-10-Daagse organiseert de bibliotheek in Den Burg op 23 september een avond met kunstenares Threes Anna.
Threes Anna richtte in 1985 de vrouwenmotorclub Motorsien op en maakte internationaal furore met de theatergroep Dogtroep, waarvan ze artistiek leidster was.
Ze is schrijfster van romans en regisseur van documentaires en speelfilms (o.a. van The Bird Can't Fly).
Dit voorjaar verscheen haar nieuwste boek Wachten op de moesson, een roman over een onmogelijke lotsbestemming, gesitueerd tegen de achtergrond van bijna een eeuw Indiase geschiedenis.
Threes Anna woont sinds 2008 op Texel. De avond begint om 8 uur, de entree inclusief consumptie is 6,50 (voor leden 5 euro). Kaarten bij de biep en in Het Open Boek


Historisch verhaal van Joyce Pool over slavernij (sept 2010)

Joyce Pool heeft een nieuw jeugdboek geschreven: Schoenen voor een slaaf.
Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde dramatische geschiedenis van een jonge slaaf in Suriname in de achttiende eeuw.
Het is boeiend geschreven in een nuchtere maar indringende taal die ook volwassen zal aanspreken. Leeftijd v.a. een jaar of tien, iets ouder dan op de kaft staat vermeld.
Gebonden, 93 pag., met illustraties in zwart-wit van Peter Nuyten. Uitgave educatieve uitgeverij Delubas, € 12,95


Boek van Nico Dros in de longlist van de Libris Geschiedenisprijs
(8 juli 2010)

De sprekende slang van Nico Dros, over de kerkscheuring in Oosterend in 1926, is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs.
Met negen andere boeken staat hij genoemd in de Longlist die deze week is gepubliceerd.
Eind augustus wordt de lijst ingekort tot 5 titels, waaruit een vakjury een winnaar kiest. Het boek van Annejet van Zijl over Prins Bernhard en een biografie over Pieter Jelles Troelstra worden ook genoemd.
De winnaar zal op 23 oktober worden bekend gemaakt in de Amsterdamse Schouwburg tijdens de Nacht van de Geschiedenis. Van het boek van Dros verscheen onlangs al een derde druk.


Lezing van Maarten van Rossem in de doopsgezinde kerk (12 mei 2010)

Maarten van Rossem, historicus en Amerika-kenner, houdt woensdag 12 mei een lezing getiteld '65 jaar na de bevrijding'.
De voordracht wordt gehouden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Historische Vereniging, en vindt plaats in de Doopsgezinde kerk aan de Kogerstraat in Den Burg.
Het begint om 20.00 uur. Toegangskaarten zijn gratis verkrijgbaar in de winkel.


Fons Timmer met 'Herfstbladeren' in 'De Kleine Expositie' (nov 2009)

Achter in Het Open Boek is dit najaar werk te zien van fotograaf Fons Timmer. Tentoongesteld zijn 20 composities met herfstbladeren.
De bladeren zijn nauwkeurig gekozen en per soort in verschillende stadia van schoonheid en verval gerangschikt, afgebeeld als in een herbarium.
Fons benutte bladeren uit zijn eigen omgeving.
De vormgeving is losjes gebaseerd op oude schoolplaten, wat de ondertoon van vergankelijkheid nog versterkt.
De 20 werken zijn vervaardigd in een oplage van 1 exemplaar per blad. Ze kunnen desgevraagd worden bijgemaakt en ingelijst worden geleverd.
Zie ook: www.fonstimmer.eu


'Ruumte skaadt niet', boek en expositie (20 aug 2009)

Meer dan 20 jaar verzorgde Gré Dros de taalrubriek 'Tessels prate' voor het tijdschrift van de Texelse Historische Vereniging, en vrijwel altijd maakte Monica Maas daar een illustratie bij.
Uit de meer dan 80 afleveringen is nu door Theo Timmer een boek samengesteld 'Ruumte skaadt niet'. Het wordt op 20 augustus om 10.00 uur gepresenteerd in 'Tusse de banke'.
Daar opent ook een expositie met de tekeningen, die er een week lang op groot formaat te zien zullen zijn. Dit alles ter verhoging van de feestvreugde, want Gré viert deze week haar 80ste jarigheid.
Gedurende de expositie zal ze op 3 middagen voorlezen: vrijdag 21, zondag 23 en dinsdag 25 augustus om 15.00 uur. Het boek gaat in de winkel 12,50 kosten.
Bezoekers van de tentoonstelling krijgen het voor de feestprijs van 10 euro.


De eerste 'Kleine Expositie' in Het Open Boek
(27 maart 2009)

'Naar zee', is de titel van de eerste kleine tentoonstelling die we achter in Het Open Boek hebben ingericht.
Tien schilderijen en een gedicht: 'TX25' van Aart van den Brink. De schilderijen zijn uiteenlopend van stijl en formaat, maar bij elkaar een mooie en gevarieerde presentatie van maritieme Texelse kunst uit de periode 1900 tot 1950.
Naast op Texel bekende namen als Souw de Wijn en Blok v.d. Velden hangt er werk van Henk Dekker, Raoul Hynckes, Han Krug, Jan van Ham, Jos Smit en J.H. Kaemmerer.
De schilderijen zijn in bruikleen gegeven door particulieren, het merendeel is niet eerder geëxposeerd. De tentoonstelling blijft tot de laatste week van april.